skip to Main Content

10 dolog amit a mézről tudni érdemes

A méz ásványianyag-raktár, tele van vitaminnal, s nagyon sok betegségre ajánlott természetes gyógyszer, a selyemfűméz pedig egyenesen hungarikum.

A MÉHEK NAPJÁT 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon.

  1. A hivatalos meghatározás szerint a méz: az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek.
  2. Minden méznek eltérő az ásványianyag-tartalma; általánosságban elmondható, hogy az édesharmatmézeké nagyobb, mint a virágmézeké. (Az édesharmatmézet a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, emiatt a virágportartalma elenyésző.)
  3. A méz színét növényi vagy földrajzi eredete, kinyerési módja, a nektáreredetű színanyagok (flavonok, flavonoidok) összetétele és mennyisége, a tárolási idő, a tároló edények milyensége és a kezelés során a mézet érő hőhatás mértéke határozza meg. A fiatal, keveset használt vagy a szűzlépből kinyert méz színe mindig világosabb, mint a többéves, öreg lépekből származó mézé.
  4. Hazánkban tizenöt–húsz mézfajtát állítanak elő. Kevéssé ismert a hungaricumnak számító selyemfűméz, amely világos, kissé matt színű fajtaméz. Illata erős, vaníliazamatú. Azonos színe és folyékonysága miatt akácmézzel jól párosítható. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatású. A napraforgóméz aranysárga színű, íze kesernyés-savanykás, állaga lágy, hamar krémesedik, kristályosodik. Illata a napraforgó virágáéra emlékeztet. Jó színező hatása miatt a mézeskalács-készítők által legkeresettebb fajtaméz. Savtartalma miatt savtúltengéses fekély esetén nem ajánlott.
  5. A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amelynek során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A méz 15 Celsius-fokos hőmérsékleten ikrásodik a leggyorsabban. E fölött és alatt a kristályosodása sokkal lassúbb. A kristályos méz 45 Celsius-fokos vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül visszaolvasztható, de ezután ismét kikristályosodhat.
  6. A mézben levő virágportartalom a méhek által látogatott virágokból származik. A méhek a gyűjtés során óhatatlanul érintkezésbe kerülnek a növény virágporával. A méz pollentartalmának minősége és mennyiségi aránya a méhek által látogatott virágok fajáról, így a méz fajtájáról ad tájékoztatást.
  7. Nem csoda, hogy Micimackó kedvence a méz, ugyanis ez az édes csemege számos pozitív egészségügyi hatásával a természet sokoldalú gyógyszere nyugtalanságra, álmatlanságra, náthára, cserepes ajkakra, horzsolásokra, étvágytalanságra, immunrendszeri gyengeségre és fejfájásra.
  8. Nem mindenkinek és nem mindenkor ajánlott a méz fogyasztása. Minthogy előfordulhatnak benne a Clostridium botulinum spórái, tizennyolc hónapos korig gyermekeknek nem adható. Az ennél idősebb, egészséges gyermekek és felnőttek bélrendszerében azonban ezek a spórák megsemmisülnek.
  9. A méz a cukorbetegek étrendjébe csak mértékkel, mért mennyiségben illeszthető be. Bár számukra nem tilos, de csak megfelelő önkontroll mellett fogyasztható ez az élelmi anyag. Ugyan kicsit kevesebb a méz energia- és szénhidráttartalma mint a cukornak, de a vércukorszintet viszonylag gyorsan megemeli. 1 evőkanál méz (30 g) szénhidráttartalma 24 g és közel 100 kcal.
  10. Az ókori görögök sokat foglalkoztak a méhekkel és a méhészeti termékekkel. A méz neve melissza volt. Heinrich Schliemann a trójai ásatások során 2900 éves, mézzel és viasszal átitatott bőrmaradványokat talált, s olyan lyuggatott cserépedényeket tárt fel, amelyeket a kasokból kimetszett lépek kicsorgatására használtak. Homérosz vakságát kortársai méhszúrásnak tulajdonították. A görögök tudták, hogy a méhek nektárt gyűjtenek a virágokból, de úgy képzelték, hogy az éjszaka hullik az égből a virágokra.

Tudta-e?

Az Európai Unió a világ második legnagyobb méztermelője. A legnagyobb hozamot Spanyolország, Dánia, Románia és Magyarország produkálja.

1 kg akácmézhez 1,5 – 2 millió virágot kell a méheknek meglátogatni. 1 kg méz hazaszállítása 10 000 órányi repülést igényel.

Back To Top