skip to Main Content

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

Minden szülő azt szeretné, hogy boldog, egészséges gyermeke legyen. Egészséges testileg, szellemileg.  Ennek fontos része a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás!

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak óriási szerepe van a gyerekkori egészséges életmód kialakításában már kisgyermekkortól kezdve, ugyanúgy, mint a napi legalább egy órányi, szabadban eltöltött időnek. Az étkezés is, mint minden más, tanulási folyamat következménye. Étkezési szokásaink nagyon korán, elsősorban a család és a szűkebb környezetünk, a bölcsőde, óvoda, iskola hatására alakulnak ki, illetve változnak. Tanulmányt készítettek arról, hogy nem az elhízás az örökletes, hanem az azonos táplálkozási szokások. Vagyis, ha a gyermek azt látja, hogy pl.: az apuka egész nap nassol, zsírban dús táplálékokat fogyaszt vagy épp az ellenkezője, megpróbál reform ételeket megkóstolni, ez lesz előtte a követendő példa.

Nagyon nagy szerepe van a közétkeztető cégnek, a közétkeztetés fenntartójának, hogy jó minőségű ételt adjon a gyermekek tányérjába, mert az a gyermek, aki egész nap az iskolában ül, csak akkor tudja kihozni magából a maximumot, ha a szervezete megkapja a számára szükséges energiát. A közétkeztetési törvény úgy van megalkotva, hogy minden szükséges energiát, vitamint és ásványi anyagot tartalmazzon korcsoportonkénti leosztásban.

Ebben az életkorban különösen fontos a helyes táplálkozás. A gyerekek szervezete csak nagyon kevés energiát, folyadékot tud raktározni. A tízórai és az uzsonna javíthatja a szellemi és a sport teljesítményt. Ezek a kisétkezések elsősorban gyümölcsöket, nyers zöldségeket vagy tejtermékeket, gabonaszeleteket, teljes kiőrlésű kekszeket tartalmazzanak.

Ha odafigyelünk, hogy helyesen összeállított és változatos ételeket kínáljunk, akkor gyermekeink szívesen kipróbálnak új ételeket is.

A kiegyensúlyozott étrend fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat és folyadékot tartalmaz. Ezen összetevők fontos szerepet játszanak a gyermek normál fejlődésében.

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

A fehérjék rendkívül fontosak a fejlődő szervezet számára, a szervezet alapvető építő kövei. Az állati eredetű fehérjék nem pótolhatók, mert a növényi eredetű fehérjékkel szemben az összes létfontosságú aminosavat (a fehérjék építőelemei) megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Fehérjékben gazdag élelmiszerek a hús- és húskészítmények, hal, tojás, tej és tejtermékek, valamint a hüvelyesek (borsó, bab, lencse stb.) és gabonafélék.

A szénhidrátokból a szervezet energiát nyer, viszont a fölösleges mennyiségben fogyasztott szénhidrát a szervezetben zsír formájában raktározódik. A szénhidrát tartalmú tápanyagok közül elsősorban a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, a friss zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben, amelyek rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

A zsírok fontos energiaforrások, minden más tápanyagnál több energiát szolgáltatnak. Fő forrásaik a hús- és húskészítmények, a tej és tejtermékek, az olajos magvak, a halak, valamint az állati eredetű zsírok, amelyek helyett inkább a telítetlen zsírsavakat tartalmazó, növényi eredetű olajokat válasszuk.

A vitaminok kis mennyiségben, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára, közülük a vízben oldódó vitaminok a hosszú főzés során lebomlanak, ezért szükséges, hogy a gyermekek is rendszeresen egyenek nyers zöldséget és gyümölcsöt, naponta többször is.

A rostok a növényeknek azon részei, amelyek emésztetlenül haladnak végig a gyomor-bél rendszeren. A rostok csökkentik az elhízás esélyét, és megfelelően karbantartják az emésztést.

Az ásványi anyagok kis mennyiségben elengedhetetlenül szükségesek az emberi szervezet számára. Ezek közé tartozik például a vas, a kálium, a kalcium és a főként konyhasó formájában fogyasztott nátrium, amelyek a kiegyensúlyozott étrendből bizonyosan nem hiányozhatnak. Az ételek erős sózása azonban fölösleges, mivel a túlzott nátriumbevitel kedvezőtlenül hathat a vérnyomásra. Az egyik legfontosabb ásványi anyag a kalcium. A kalciumra a csontok növekedése miatt van nagy szükség. A legjobb kalciumforrás a tej, és tejtermékek. Kedveltessük meg gyermekeinkkel a natúr, cukormentes, savanyított tejtermékeket, a joghurtot, a kefirt, írót. Tudjuk, hogy ez bizony nehéz dolog, de mutassunk példát s mi szülők is részesítsük előnyben a natúr, ízesítetlen készítményeket.

Back To Top