skip to Main Content

Kuszkusz kisokos

A berber eredetű kuszkusz durumbúza-darából készül (tészta-féle), eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel sodorgatták icipicike gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon. Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az “eredeti”. Nagy előnye, hogy minden másnál gyorsabban megvan, tuti megoldás arra az esetre, ha tíz perc alatt kell valami köret – akár egyszerre nagyon sok. Tökéletes helyettesítő a rizsnek, tésztának. Készíthető belőle édes vagy sós étel, köret vagy akár desszert is.

kuszkusz

A kuszkusz elsősorban szénhidrát, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fehérjét, ami többek között az elhalt sejtek pótlásában segít, elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez. Folsav is található benne, ez kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. A kalcium nagyon fontos a csontoknak és a fogaknak, segít megelőzni a csontritkulást. A magnézium többek között segít normál szinten tartani a vérnyomást és megelőzni a szívbetegségeket. A szelén pedig kitűnő anti-oxidáns, segít harcolni a rák ellen, és erősíti az immunrendszert.

Back To Top