skip to Main Content

Az iskolai étkeztetés az egyik legfontosabb területe a közétkeztetésnek, hiszen a gyermekek idejük jelentős részét az iskolában töltik, így egészségükre nagy hatással van, hogy milyen ételeket fogyasztanak ott. A helyes táplálkozás nem csupán a gyermekek megfelelő fejlődéséhez szükséges, de pozitív hatással van szellemi képességeikre is. Bizonyított, hogy a helytelen táplálkozás az iskolás gyermekeknél növeli a hiányzások számát és összefügg egyes magatartás-zavarokkal is. Ebben a korban alakulnak ki a felnőttkori szokások, ezért fontos, hogy támogassuk a megfelelő táplálkozási magatartás kialakulását, hiszen a betegségek 80%-a összefügg a táplálkozással.

A legnagyobb problémát a nem megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs, tej, tejtermék és teljes kiőrlésű pékáru biztosítása jelenti. Nem kétség tehát, hogy milyen nagy szerepe is van a közétkeztetésnek az egészséges táplálkozás megvalósításában.

Feladata kettős: a közétkeztetésben résztvevők számára étkezési időben, élettani igényeiknek megfelelő jellegű és összetételű táplálékot biztosítani; az étkeztetett csoportok táplálkozási szokásait, ízlését, magatartását és étkezési kultúráját kedvező irányba befolyásolni. Mindezt úgy, hogy közben az ételek mennyiségileg és minőségileg is megfeleljenek a különböző korcsoportok elvárásainak és a szakmai előírásoknak is.

Több felmérést végeztek szakemberek az iskolai menzákkal és a gyerekek étkezési szokásaival kapcsolatban. Megállapítást nyert, hogy országosan sem az étkezés körülményei, sem a felszolgált étel minősége és mennyisége nem felelt meg az egészséges táplálkozás irányelveinek.

Ezért megalkották a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletet, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás- egészségügyi előírásokról, s ez pontosan meghatározza a különböző iskolai korosztályok számára szükséges energia- és tápanyagigényt.

Munkatársaink elkötelezettek abban, hogy a bölcsődei, óvodai és iskolai gyermekétkeztetés keretében minőségi közétkeztetés valósuljon meg.

Dietetikus szakértőink a törvényi előírások figyelembevételével állítják össze a változatos, kiegyensúlyozott tápanyag- és energiabevitel, valamint vitamin- és ásványi anyag tartalom szempontjából is optimális, korosztálynak megfelelő menüsort.

Célunk, hogy az oktatási intézményekkel, olyan partneri kapcsolatot alakítsunk ki, melyben egy nyílt kommunikáció keretében folyamatosan fejleszthetjük szolgáltatásunkat, kínálatunkat, ételeinket.

Fontos számunkra, hogy friss, magyar alapanyagokból készüljenek ételeink, lehetőség szerint helyi beszállítókkal együttműködve.

Back To Top